Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πώς γήρανση επηρεάζει την ασφαλή οδήγηση


Πώς η γήρανση επηρεάζει την ασφαλή οδήγηση

Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, τα πρότυπα οδήγησης αλλάζουνι. Συνταξιοδότηση, διαφορετικά προγράμματα, καθώς και νέες δραστηριότητες επηρεάζουν το πότε και προς τα πού οδηγούν. Οι περισσότεροι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οδηγούν με ασφάλεια, επειδή έχουν μεγάλη εμπειρία στο τιμόνι. Αλλά όταν εμπλέκονται σε συγκρούσεις(τρακαρίσματα), συχνότερα τραυματίζονται σοβαρά από ό, τι οι νεότεροι οδηγοί.  Μειώσεις των αντανακλαστικών λόγω γήρανσης, όπως μείωση της οράσεως, της ακοής, καθώς  και άλλες ικανότητες, όπως καταστάσεις υγείας, λήψη φαρμάκων, μπορεί να επηρεάσουν τις δεξιότητες ασφαλούς οδήγησης.

Αλλαγές στις συνήθειες οδήγησης

Όταν οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται, πλέον δεν οδηγούν για την εργασία. Με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορούν να αρχίσουν νέες δραστηριότητες, επισκέψεις  σε φίλους και τα μέλη της οικογένειας πιο συχνά, ή να πηγαίνουν περισσότερες διακοπές. Όπως και οι οδηγοί κάθε ηλικίας, χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για να πάνε για αγορές, θελήματα, και να επισκέπτονται τον γιατρό. Η οδήγηση είναι ένα σημαντικό μέρος να παραμένουν ανεξαρτητοι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικιών 70 ετών και άνω έχουν άδειες οδήγησης. Έχουν την τάση να οδηγούν λιγότερα χιλιόμετρα από τους νεότερους οδηγούς. Αλλά, κρατούν τα διπλώματά τους περισσότερο και διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα απ΄ ότι στο παρελθόν, συχνότερα σε τοπικούς δρόμους από ότι σε αυτοκινητόδρομους. Καθώς ο συνολικός πληθυσμός γηράσκει, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι οδηγοί - ιδιαίτερα γυναίκες οδηγοί - στο δρόμο.

Ένα σύνθετο έργο

Η οδήγηση είναι μια πολύπλοκη εργασία.
Απαιτεί από τους ανθρώπους να βλέπουν και να ακούν καθαρά. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα άλλα αυτοκίνητα, τις πινακίδες και τα σήματα κυκλοφορίας και στους πεζούς.Να αντιδρούν γρήγορα στα συμβάντα. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνουν με ακρίβεια τις αποστάσεις και τις ταχύτητες και να παρακολουθούν την κίνηση και στις δύο πλευρές του οχήματος, καθώς μπροστά από αυτούς.
Είναι αναμενόμενο οι άνθρωποι να έχουν μείωση της οράσεως, σκέψης  ή σωματικών ικανοτήτων καθώς γηράσκουν. Ως εκ τούτου, οι ηλικιωμένοι οδηγοί έχουν αυξημένες πιθανότητες  από ό, τι οι νέοι  οδηγοί να έχουν προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης των περιπτώσεων αριστερών στροφών, αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και  οδήγησης σε διασταυρώσεις.


Συχνά λάθη

Στα συνηθισμένα λάθη των ηλικιωμένων οδηγών περιλαμβάνουνται:
• παράλειψη να δίνουν προτεραιότητα στον δρόμο,
• παράλειψη να παραμένουν στη ίδια λωρίδα κυκλοφορίας,
• Κακή εκτίμηση του χρόνου ή της απόστασης που απαιτείται για προσπερνούν.
• παράλειψη άμεσης στάσης σε ένα σήμα στοπ
• Αργή επιτάχυνση ή  οδήγηση.

Ηλικιωμένοι Οδηγοί και Συγκρούσεις(τρακαρίσματα)

Τα σφάλματα οδήγησης μπορεί να οδηγήσουν σε τροχαία ατυχήματα, τραυματισμούς και θάνατο. Ο κίνδυνος συγκρούσεων αυξάνεται με την ηλικία, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 75 ετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι λίγο πολύ περισσότερο επιρρεπείς σε  ορισμένους τύπους συγκρούσεων(ατυχημάτων) από τους άλλους οδηγούς. Οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε τροχαία που συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση τη νύχτα. Αλλά είναι πιο πιθανό αυτοί οι οδηγοί να εμπλακούν σε συγκρούσεις(τρακαρίσματα):
     • Σε διασταυρώσεις(συνήθως στο όχημα που έχει χτυπηθεί),
     • Κατά το οποίο το εμπρόσθιο του ενός οχήματος χτυπά την πλευρά του άλλου οχήματος,
      • Όπου ο πιο ηλικιωμένος οδηγός εμπλέκεται και το άλλο όχημα κινείται πιο γρήγορα ή είναι σε τυφλό σημείο του ηλικιωμένου οδηγού.

Συγκρούσεις(τρακαρίσματα) Μεταξύ των πιο ηλικιωμένων οδηγών

Ευτυχώς, το ποσοστό των ατυχημάτων στους ενήλικες 65 ετών και άνω έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση αυτή οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης κατάστασης υγείας των ενηλίκων μεγάλης ηλικίας, των ασφαλέστερων αυτοκινήτων και ασφαλέστερων δρόμων. Επιπλέον, η ικανότητα των ηλικιωμένων οδηγών να ελέγχουν τον εαυτό τους - όπως να μην οδηγούν την νύκτα- και ίσως να απαιτηθεί να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι για την ανανέωση των αδειών οδήγησης, που αυτό θα βοηθήσει.
Οι περισσότεροι θάνατοι των ηλικιωμένων οδηγών σε τροχαία δυστυχήματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά τις εργάσιμες ημέρες και εμπλέκονται και  άλλα οχήματα. Οι ενήλικες μεγάλης ηλικίας είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμό ή θάνατο σε ένα σοβαρό ατύχημα όταν είναι σωματικά αδύναμοι. Τα καλά νέα είναι ότι οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιβιώσουν. σε σχέση με το παρελθόν.

National Institutes of Health
http://gr.mg40.mail.yahoo.com/neo/launch?.rand=7cgg0fjefjn8d

Δεν υπάρχουν σχόλια: